بلوکاژ در کفسازی ساختمان
لذا به منظور جلوگیری از نفوذ رطوبت به کف طبقه زیرین ساختمانی که مستقیماً با زمین در تماس است باید ۲۵ تا ۳۰ سانتیمتر روی خاک کوبیده شده را قلوه درشت چیده و سپس روی آن یک قشر مخلوط شن و ماسه بریزید تا فواصل خالی بالای قلوهها را پر کرده و یک سانتی متر روی کلیه سطوح را بپوشانید.
به منظور جلوگیری از نفوذ رطوبت زمین به کف ساختمانها، از بلوکاژ یا ماکادم استفاده میشود که عبارت است از لاشه سنگ و قلوه سنگ که بدون ملات به ضخامت ۲۵ تا ۴۰ سانتی متر در زیر کفسازی ریخته میشود. و معمولاً قیرگونی دیوار از میان دیوار عبور نموده و به داخل بلوکاژ ختم میشود.
قلوه چینی مانع نفوذ رطوبت از خاک کوبیده شده به سطوح بالاتر خواهد شد. و پوشش روی قلوه چینی با شن و ماسه باعث به وجود آمدن سطح مناسب و مسطح برای بتن کف میشود. چنانچه تراز آبهای زیر زمینی آنقدر بالا باشد که خشکه چینی نتواند مانع نفوذ رطوبت به کف ساختمان شود علاوه بر آن در زیر فرش کف اقدام به عایق کاری کف ساختمان مینماید عایق کف بایستی مستقیماً به عایق کرسی چینی به طور کامل و متصل و یکپارچه باشد.
عموماً در سازه برای کاهش رطوبت و یا جلوگیری از انتقال آن به ارتفاع معمول ۳۰ تا ۴۵ سانتیمتر و یا کمتر و بیشتر از کف سازی در طبقه اول استفاده مینمایند که اینکار با بلوکاژ (خشکه چینی) و یا سنگ ماکادام یا شکسته و قلوه سنگ انجام میگیرد.
سنگی چینی یک نوع پی است که برای سازههای بنایی و یا سازههایی که دارای مقاومت کافی در برابر بار وارده نیستند و یا به نسبتی تنش مجاز خاک جوابگو نیست استفاده میکنند. در واقع سنگ چینی با ملات ماسه و سیمان و سنگ لاشه و یا هر سنگ دیگر دارای تنش مجاز بسیار بالاتر از تنس مجاز خاک زیر پی است. با توجه به توضیحات همیشه استفاده ندارد و کم کاربرد است.
کرسی چینی اختلاف ارتفاع سطح داخل نسبت به خارج که با دیوار آجری و از روی پی شروع میشود.
کفسازی ساختمانها:
کفسازی باید با استفاده از مصالحی صورت گیرد که قادر به تحمل بارهای وارده ناشی از وزن مصالح و دیگر اجزای ساختمان، اسباب اثاثیه و افراد ساکن در ساختمان باشد. کفها باید در مقابل ساییدگی مقاوم بوده و دارای حد مطلوبی از زیبایی باشند. همچنین در کفسازی ساختمان باید همواره به این نکته مهم توجه نمود که کفسازی باید با مصالحی انجام شود که امکان لغزش و سر خوردن بر روی آنها حداقل باشد و تا حدودی عایق صدا بوده و نظافت آن به سهولت انجام گیرد. چنانچه زمین طبیعی کاملاً خشک باشد، یک لایه بتن با عیار ۲۰۰ کیلوگرم سیمان در متر مکعب با ضخامت ۱۰ سانتیمتر بر روی زمین ریخته میشود که پس از متراکم نمودن آن، با استفاده از تخته ماله آن را صاف میکنند. پوشش نهایی میتواند ملات ماسه سیمان، سنگ فرش، موزاییک فرش و … باشد.
مشخصات کفسازی ساختمان:
اولین مشخصه مهم کفسازی استحکام و پایداری آن است مقاومت در برابر نفوذ و عبور رطوبت از دیگر ویژگیهای عمدهی کف سازی است به علاوه کفسازی بایستی دارای دوام لازم باشد ازخصوصیات دیگر کفسازی میتوان از مقاومت در برابر اصوات و حرارت و همچنین استقامت در برابر آتش نام برد. انتخاب نوع کفسازی بستگی تام به محل و نوع عملکرد آن دارد.
دستگاه بلوک زن اتوماتیک
انواع کفسازی از نقطه نظر عملکرد:
کفسازی در زمینهای خشک:
در این گونه زمینها ابتدا یک لایه بتن (۲۰۰ کیلوگرم سیمان در مترمکعب) با ضخامتی در حدود ۱۰ سانتی متر ریخته و پس از آنکه بخوبی آنرا ویبره نمودید با تخته ماله صاف میکنید. البته ممکن است این کف بصورت بتنی باقی مانده و یا اینکه روی آنرا پوشش اجرا کنید که باز هم نوع پوشش مصرف بستگی به سلیقه مصرف کننده و نوع استفاده خواهد داشت. این پوشش معمولاً ملات ماسه سیمان، موزائیک، سنگ فرش، پارکت و غیره است.
کفسازی در زمینهای نیمه خشک:
در زمینهای نیمه خشک ابتدا بلوکاژ را ۲۵ سانتیمتر اجرا مینمائید سپس به مقدار ۱۰ سانتیمتر، بتن ریزی نموده، بعد از آن ملات ماسه سیمان را ۲/۵ سانتیمتر استفاده کرده و در پایان پوشش مورد نیاز خود را بکار میبرید.
کفسازی در زمینهای با رطوبت بالا:
در زمینهای با رطوبت بالا همانند زمینهای نیمه خشک بعداز انجام بلوکاژ و بتن ریزی ۱۰ سانتیمتر، استفاده از ملات برای عایق رطوبتی است که بعد از آن بر روی ملات را عایق کاری کرده سپس ماسه نرمی بر روی عایق ریخته و در ادامه ملات ماسه سیمان را استفاده نموده و بر روی ملات، کف پوش موزائیک یا پوشش مورد نیاز را بکار میبرید.
درناژ:
همان زهکشی بوده با این شرح که به منظور دفع و خروج آبهای سطحی اضافی از طریق سفره زیرزمینی عهدهدار وظیفه بوده و تا از شستشوی مصالح و خرابی لایه زیرین جلوگیری به عمل آید. نفوذ آب به لایههای زیرین باعث کاهش ظرفیت باربری گشته و منجر به نشست و خرابی در لایههای مذکور میشود بدین منظور پشت دیوارها و پیها اقدام به سنگ ریزی با قلوه یا لاشه مینمایند.
درناژ فرایند دفع آبهای سطحی (از بالا به پایین) و بلوکاژ مانع عبور رطوبت از پایین به بالا است.
در صورت عدم دستیابی به سنگ قلوه و با توافق دستگاه نظارت میتوان از سنگ لاشه استفاده نمود.
در زمان تهیه مصالح جهت اجرای خشکه چین به این نکته توجه شود که حجم سنگ قلوه جهت بلوکاژ ۱۵ درصد و جهت سنگ لاشه ۲۰ درصد بیشتر از ابعاد نقشه درخواست و خریداری شود. مصالح درناژ قابل ریختن و مصالح بلوکاژ قابل چیدن توسط کارگر و بنا هستند.
برای اطمینان خاطر کفسازی ساختمان خود را به پیمانساز بسپارید.